tisdag 11 september 2012

Val

I söndags morse tittade jag på reprisen av plus. Mycket intressant vill jag säga. En del av avsnittets program handlade om att göra "rätt" val. Det där har satt sig som en stor kletmassa i m in hjärna. Kan liksom inte riktigt sluta tänka på det.

Val, val, val
Lätta, svåra, vardagliga, sällsynta, billiga, dyra val.
Allt är verkligen val.

Gör man oftast dom klokaste valen eller?

Val av mat, kläder, problemlösning mm.

Nedan följer ett stycke som är skrivet på plus hemsida på www.svt.se


För 30 år sedan var det enkelt att vara konsument. Strömmen kom från Elverket, ordet telefonoperatör var inte ens uppfunnet och teven hade två kanaler att zappa mellan.

Nu dignar vi alla under valfrihetens ok. Telefonbolag, pensionsrådgivare och internetleverantörer pockar på vår uppmärksamhet för att få oss att välja just deras godbitar.

Dessutom förväntas vi ta ställning till vilken skola våra barn ska gå i, vem som erbjuder den bästa hemtjänsten får våra åldrade föräldrar och vilken husläkare vi ska gå till när vi blir krassliga, plus tjogtals andra mer eller mindre nödvändiga saker.

Rädslan för fel beslut lamslår
Att göra välgrundade val kräver en hel del och beslutsångesten lurar runt hörnet för varje konsument. Charlie Söderberg tar på sig uppdraget att undersöka hur vi ska förhålla oss till den djungel av möjligheter som omger oss och vilka val som är nödvändiga att göra.

Till sin hjälp har han Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm, som menar att de val vi bör fokusera på, är de som har långsiktiga konsekvenser för oss, såsom bostad och pension.

Charlie talar också med Ari Riabacke som är doktor i risk- och beslutsanalys och som menar att vi i Sverige ofta lider av ”beslutsimpotens”. Rädslan att fatta fel beslut är så stor att inga beslut blir tagna.

Lägg mindre tid på val
Receptet mot beslutsrädslan, är att lära sig fatta snabbare beslut byggt på mindre underlag och kombinera förnuft och känsla i de valsituationer som är viktiga för oss. Börja också med att välja bort de sämsta alternativen, så spelar det lite mindre roll vad du väljer i slutänden.

Charlies både enkla och knepiga summering lyder: Välj dina val!



Surfa gärna in på www.svt.se/plus/ kolla gärna på filmklippet (3 min långt) som handlar om just

välj dina val


personligen har jag massa val som jag dagligen brottas med som t.ex...

Vill jag plugga något vid sida om jobbet? Vad? Vinkunskap?`Ekonomi? Något personligt och mentalt? Ostkunskap? Simskola till Oliver? Barngympa? Träning för mig själv? Hur tar man bäst vara på sig ? Vilken mat ska vi äta idag? Hur gör man för att inte säga Nej hela tiden? Hur blir vardagen smidigare? Vilken ost är egentligen den bästa?

Detta är ju bara en bråkdel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar