onsdag 20 februari 2013

ost made by me!

Idag fick några av oss förmånen på jobbet att få gå på kurs, en heldag till att ysta en ost. 
En process som inte är gjort på en timma. Kerstin, som var vår handläggare, guidade oss på ett mycket bra sätt. Istället för att sätta oss ner och prata igenom allt, pratade hon lite om första steget och sedan gjorde vi det och under tiden pratade hon om nästa steg. Enda nackdelen var att det fanns liksom inte riktigt tid till mat, innan allt var klart. Så blodsockerfallen infann sin nog hos oss alla efter några timmar.

Ost made by me i lätta drag

Mjölken ska värmas till 30-32 grader


sedan ska det tillsättas mjölksyrakultur och vi tillsätte även en fryst vitmögelostbakterie, som ska få ett fint skyddande lager runt osten medan den lagras. Vila 30 min.

Dags att röra i löpe och försiktigt röra i 8:or i max 2 min.
Vila 25-30 min



Brytprov. 
Är massan klar så är det dags att bli byggingenjörer, kuber om 1.5 kvadratcentimeter. Alltså det är inte helt lätt att skära nere i grytan, speciellt inte rakt. Så där stod man i ungefär 20 min.

Massan ska därefter värmas till 38 grader, men inte för fort 2 grader per 5 minuter.


Så från det att man gjort brytprovet ska man röra i två timmar, tills massan blir gnisslig och skumgummilik.

Då är det dags att separera vassle och ostmassa och hälla upp på formar.


Nu är det klar fram till det att det numera bara ska vändas lite då och då.


I morgon ska den saltas och sedan kommer den få lagras några månader i kylskåpet för att sedan få se om jag lyckats eller inte.

Efter lunch när vi hade ystat klart hade vi ostprovning av lite olika ostar. Det är ju rätt häftigt att se vad som händer med en ost som från början bara är gnisslig och inte smakar något alls till att den med olika lagring kan bli väldigt krämig och smakrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar